Sztuczne słodziki są groźne dla zdrowia

Naukowcy z Uniwersytetu Ben-Guriona doszli do wniosku, że zamienniki cukru szkodzą mikroflorze jelit – podaje „Science Alert”.

Podczas eksperymentu badacze ocenili wpływ sztucznych słodzików (w tym aspartamu, sukralozy, neotamu, adwantamu, acesulfamu i sacharyny) na różne szczepy generycznie zmodyfikowanych pałeczek okrężnicy (Escherichia coli) zdolnych do bioluminescencji. Kontakt z substancjami toksycznymi wzmacnia lub osłabia sygnał świetlny. Wyniki pokazały, że substancje słodzące zakłócały wzrost i rozmnożenie mikroorganizmów.

Na hamowanie bioluminescencji wpływała sukraloza w takim stężeniu, jak mg/ml dla szczepu TV1061, 50 mg/ml (dla DPD2544) i 100 mg/ml (dla DPD2794). Neotam także tłumił emisję światła u DPD2794, natomiast acesulfam u DPD2794 przy stężeniu 4 i 10 mg/ml odpowiednio.

Zdaniem naukowców dzienne spożywanie dwóch filiżanek kawy i innych napojów zawierających sztuczne słodziki może mieć szkodliwy wpływ na bakterie jelitowe. Mimo że według badaczy efekt toksyczny nie został udowodniony, zmiany w mikroflorze mogą negatywnie odbić się na zdrowiu człowieka.

Źródło: pl.SputnikNews.com

Artykuły, które warto przeczytać